Spoznajte kopanice – kraj, ktorý vás vtiahne do príbehov, chutí a zážitkov

Kopanice sú regiónom, kde sa spája príroda, história a tradičné hospodárstvo. Miestna akčná skupina (MAS) Kopaničiarsky región využíva tieto hodnoty na rozvoj agroturizmu. Počas roka organizuje viacdňové exkurzie, ktoré približujú miestnu krajinu nielen faktami, ale aj priamym kontaktom s ľuďmi, výrobkami a projektmi.

Septembrová trojdňová exkurzia, pripravená pre Miestnu akčnú skupinu Spiš, ponúkla účastníkom možnosť prejsť si ovocné sady, pálenice, rodinné farmy, kultúrne pamiatky aj pamätné miesta.

Vstup na Ovocno-destilátovú cestu

Úvod patril Starej Myjave, ktorá je súčasťou Kopaničiarskej ovocno-destilátovej cesty (KODC). Tento projekt MAS má jedenásť zastávok: ovocné sady, spracovne, pálenice či sušiareň. Ide o obdobu vinárskych ciest, aké poznáte z iných regiónov, ale skutočne jedinečnú a v porovnaní s vínom samozrejme ponúka silnejší degustačný zážitok. Prvou zastávkou bol ovocný sad na Uhliskách, kde sa pestujú tradičné odrody. Účastníci si tu vypočuli odborný výklad o význame zachovávania pôvodných druhov a o projektoch, ktoré MAS podporila pre udržanie miestneho ovocinárstva.

Pálenice v Brestovci a Jablonke

Ďalšia zastávka patrila pálenici v Brestovci, ktorá nesie značku Kopanice regionálny produkt. Zaujímavosťou je, že pálenicu prevádzkuje samotná obec ako službu pre svojich občanov. Návštevníci mali možnosť vidieť technológiu výroby ovocných destilátov a zároveň spoznať históriu i súčasné fungovanie tohto zariadenia. Jeho špecialitou je 350l destilačný kotol a jeho spôsob obsluhy s prvkami tradičnej starej pálenice, čo oceňujú najmä domáci obyvatelia pre autentickú chuť poctivo vypálených destilátov.

Podobnú skúsenosť priniesla aj návšteva pálenice Ľubomíra Čmelu v Jablonke, ktorá má za sebou pestrú históriu – slúžila kedysi ako ľudová škola a neskôr ako potraviny. Dnes je z nej zariadenie, ktoré pokračuje v tradícii spracovania ovocia. Samozrejmosťou pri takýchto návštevách je bohatá koštovka – degustácia ovocných destilátov, na ktoré sa pálenica v Jablonke špecializuje a získala v minulosti množstvo ocenení na degustačných súťažiach.

OVOSAD Myjava a Gazdovský dvor

Dôležitým bodom programu bol OVOSAD Myjava, jeden z najväčších pestovateľov v regióne. Účastníci mali možnosť ochutnať džemy, lekváre a ďalšie produkty. Súčasťou prezentácie boli aj projekty podporené cez MAS, ktoré ukazujú, ako sa dá ovocinárstvo rozvíjať v modernom duchu. Rodinná firma obhospodaruje desiatky hektárov ornej pôdy a sadov v okolí Myjavy, udržiava pestovateľskú tradícia a dbá predovšetkým na ekologické spracovanie ovocia v BIO kvalite.

Osobitnú hodnotu mala návšteva Gazdovského dvora v Turej Lúke. Ide o zachovanú kopaničiarsku usadlosť z konca 19. storočia, ktorá dnes slúži ako kultúrne a edukačné srdce turolúckych a myjavských kopaníc. Expozícia so sušiarňou, chlebovou pecou a dobovým zariadením ukazuje, ako vyzeral život v kopaniciach pred sto rokmi.

Podkylava: vyhliadka a rodinná farma

Exkurzia pokračovala v obci Podkylava, ktorá je príkladom toho, ako sa dá udržiavať turizmus v súlade s prírodou. Na vyhliadke Pavičie starosta Ján Morihladko priblížil filozofiu obce: rozvoj bez masívnych developerských zásahov, s dôrazom na tradičnú krajinu lúk, sadov a pasienkov. Účastníci mali možnosť ochutnať miestne špeciality, medzi nimi brezovské cestenice a produkty z jarabiny oskorušovej – stromu, ktorý má v kopaničiarskej tradícii výnimočné postavenie.

Ďalším zaujímavým bodom bola rodinná farma Vojtecha Tĺčíka. Súčasťou je sušiareň a muštáreň Nielen ovocie, kde platí princíp „ani zrnko nazmar“. Okrem muštov a sušeného ovocia tu vyrábajú ovocné pralinky z kvalitnej belgickej čokoláde a tiež osobité kopaničiarske pivo vďaka pivovarni, kde podľa požiadaviek varia špeciálne limitky – v minulosti napríklad aj také bizarné, ako slaninové pivo. Z vedľajšieho produktu pri varení piva vzniká netradičný destilát – pivovica. Súčasťou farmy je aj biofarma s chovom dobytka Charolais – ukážka diverzifikácie, ktorá dáva regiónu nové možnosti.

Podľa vždy zhovorčivého a priateľského pána Tĺčika je pridružená výroba dôležitým prvkom udržateľnosti, ktorej sa drží a vedie k práci aj svojich potomkov. Ubytovanie počas exkurzie poskytuje okrem iných aj Agropenzión Adam v Podkylave. Penzión je známy svojou rodinnou atmosférou, možnosťami pre cykloturistov, prírodným prostredím a wellness službami. Pri takýchto návštevách je samozrejmosťou aj kultúrna vložka, napríklad ľudová hudba.

História a pamätné miesta

Exkurzia sa venovala aj historickému a kultúrnemu dedičstvu. V Pamätnej izbe Dušana Samuela Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom sprievodca Matúš Valihora priblížil život architekta Mohyly M. R. Štefánika. Okrem Jurkoviča tu účastníci spoznali aj ďalšie osobnosti z Brezovej – napríklad politika Štefana Osuského, diplomata Jána Papánka či známeho brezovského garbiara Sváka Ragana. Významná rodina Tvarožkovcov je previazaná s ich domácou Brezovou napríklad v podobe penziónu, kde prostredníctvom projektu cez MAS rozšírili kapacity a vybudovali wellness.

Nechýbala ani návšteva Bradla, najvyššieho vrchu Myjavskej pahorkatiny. Okrem samotnej monumentálnej Mohyly M. R. Štefánika vás zaujmú aj výhľady na Malé Karpaty, Záhorie, Považie a pri dobrej viditeľnosti až na Alpy. V Infobode Bradlo účastníci absolvovali prezentáciu Môj posledný let pod vedením Matúška Tomášku. Prednáška v dobovom duchu, prezentácia a výklad o fenoménoch mohyly, degustácia kávy a ponuka miestnych folklórnych výrobkov dotvárajú jedinečnú atmosféru, ktorá návštevníka Bradla určite prekvapí. Už dávno nie je len o prechádzke na mieste mohyly, ale živé kultúrne, pietne a a slávnostné miesto.

Exkurzie vám ukážu kopanice v plnej šírke: od tradičného pestovania a spracovania ovocia, cez výrobu destilátov a formy hospodárenia, až po historické osobnosti a pamätné miesta. Spoznáte, ako MAS Kopaničiarsky región podporuje miestnych producentov, zachováva tradície a rozvíja turizmus spôsobom, ktorý zodpovedá charakteru krajiny. Exkurzie je možné dohodnúť pre každú MAS a skupiny v kontaktnom formulári.

Návrat hore